Novi Compas portal

 

udruge u Lipiku - kontakt informacije
Djeca Lipika
Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika

 

Prijava komunalnog nereda
 
Može li se kroz oblake hodati?

Učenici trećeg razreda Osnovne škole "Lipik" uz pratnju učiteljica i učitelja posjetili su 13. studenog 2014. godine Josipa Benkovića, lipičkog meteorološkog motritelja, u okviru programa kojega obrađuju na nastavi.

Josip Benković, meteorolog s 20 godina iskustva, pokazao je djeci gdje u svom vrtu svakog dana obavlja svoj posao na temelju čega piše dnevne vremenske izvještaje iz Lipika za Državni hidro-meteorološki zavod Hrvatske.

Kod meteorološke kućice Benković je djeci nabrojao što sve mjeri i opisao načine mjerenja temperature zraka, vlažnosti zraka, količine oborina i ostalih postupaka koje obavlja. Djeca su saznala što se sve mora mjeriti pet puta dnevno, u 6, 7, 13, 14 i 21 sati, svakog dana. Benkoviću su pomagali dvojica unuka, šestogodišnji Filip i devetogodišnji Ivan koji je došao sa svojim prijateljima iz trećeg razreda.

Učenici su imali priliku dobiti odgovore na pitanja poput "može li se kroz oblake hodati", "zašto je nebo nekad plavo, a nekad sivo" i druga zanimljiva pitanja.

Fotogalerija izleta kod meteorološkog motritelja.