Novi Compas portal

 

udruge u Lipiku - kontakt informacije
Djeca Lipika
Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika

 

Prijava komunalnog nereda
Održan Dan nacionalnih manjina Grada Lipika

Već tradicionalna manifestacija Dan kulture nacionalnih manjina praćena bogatom gastronomskom ponudom udruga i vijeća nacionalnih manjina s područja Grada Lipika održala se 22. rujna u šatoru kod Jelkinog brijega u lipičkom perivoju. Ove godine središnje mjesto u pripremi manifestacije pripalo je Češkoj nacionalnoj manjini Grada Lipika koja je tijekom programa prikazala bogatstvo narodnih običaja i kulture češkog naroda, a nakon toga počastila posjetitelje s autohtonim jelima iz bogate češke kuhinje.

Na samom početku programa gostima se obratio Miroslav Prhal, predstavnik češke nacionalne manjine Grada Lipika, koji je poželio dobrodošlicu svim nazočnima, među kojima su bili i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, lipički gradonačelnik Vinko Kasana i dogradonačelnik Slobodan Katunar te predsjednik lipičkog Gradskog vijeća Mladen Dolić.

Miroslav Prhal je ovom prigodom istaknuo kako Dan kulture nacionalnih manjina Grada Lipika, koji se ove godine održao u organizaciji češke nacionalne manjine, služi između ostalog kao svojevrstan prikaz bogatstva kulture koje su svojevremeno Česi donijeli prilikom dolaska u ove krajeve i koju su njegovali i prenijeli na svoje potomke te tako našu zemlju učinili bogatijom i raznolikijom.

Lipik nije samo prekrasan mali grad koji je prijatelj gospodarstvenicima i koji je uspješan u svemu onome što radi, nego je Lipik jedan grad s velikim srcem, koji njeguje svoju multikulturalnost i u kojem su građani svih nacionalnosti dobrodošli.“, rekao je saborski zastupnik Vladimir Bilek zahvalivši pri tome gradonačelniku Kasani i Gradu Lipiku što na ovakav način daju doprinos prikazivanju širine i raznolikosti gastro ponude i kulture nacionalnih manjina koje zajedno žive u ovom kraju.

Jaroslav Vozab, dugogodišnji predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine i dugogodišnji predsjednik Češke Besede Prekopakra govorio je o doseljavanju Čeha na ove prostore istaknuvši kako su upravo Česi bili i ostali aktivni u društvenom životu i da su često bili osnivači različitih udruga.

Nacionalne manjine u Lipiku su itekako ostavile neizbrisiv trag u svim segmentima jer su njihovi pripadnici bili ugledni građani, umjetnici, gospodarstvenici i znanstvenici koji su dali i još uvijek daju doprinos razvoju našeg grada.,“, rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasanaprilikom čega se zahvalio predstavnicima češke nacionalne manjine na organizaciji ovogodišnje manifestacije te je ujedno pozdravio sva Vijeća i udruge nacionalnih manjina koje djeluju na prostoru Grada Lipika, kao i sve uzvanike. Gradonačelnik je sve prisutne upoznao sa životom u Lipiku te svim aktivnostima koje se provode u cilju daljnjeg razvoja.

Poslije uvodnih govora bogatstvo kulture češke nacionalne manjine svojim su kulturno-umjetničkim programima prikazali članovi Puhačkog orkestra Češke Besede iz Daruvarskog Brestovca i Folklorna skupina Korálky, a od domaćih udruga nastupili su članovi KUD-a Lipik

Nakon kulturno-umjetničkog programa svi gosti mogli su uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi koju su im priredili članovi Vijeća i udruga koje su predstavljale češku, srpsku, ukrajinsku, talijansku i mađarsku nacionalnu manjinu.

FOTOGALERIJA

22.09.2018. 12898 pregleda