Novi Compas portal

 

udruge u Lipiku - kontakt informacije
Djeca Lipika
Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika

 

Prijava komunalnog nereda
Potpisan Ugovor o financiranju rekonstrukcije Društvenog doma u Brekinskoj vrijedan 2.071.690,34 kn

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u zagrebačkom hotelu Sheraton 24. svibnja je održano svečano potpisivanje Ugovora o financiranju projekata za operaciju 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu u provedbi mjere M7 Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. – 2020. godine.

Između 102 odobrena projekta iz mjere 7 u vrijednosti preko 470 milijuna kuna našao se i projekt obnove Društvenog doma u Brekinskoj vrijedan 2.071.690,34 kn.

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, u ime Društva Mađara Lipik Ugovor o financiranju rekonstrukcije Društvenog doma u Brekinskoj s ravnateljicom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matildom Copić, potpisao je predsjednik Društva Mađara Lipik Stjepan Sigeti s kojim je u Zagrebu boravio i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Veoma sam sretan što je naš program prepoznat i što su nam dodijeljena financijska sredstva kako bi uredili objekt koji će služiti stanovnicima Brekinske, ali i budućim generacijama. Zahvalan sam svima koji su doprinijeli realizaciji ovog programa na dobrobit lokalne zajednice i šire“, rekao je Stjepan Sigeti te dodao kako se nada da će uz obnovljeni Društveni dom, vodovod, plin i sve ono što se čini za mjesto svatko dobro razmisliti prije nego ga napusti.

Društvo Mađara Lipik aktivno radi na očuvanju identiteta mađarske nacionalne manjine u ovom kraju, a osim podrške lokalnih vlasti, veliku potporu imaju i u svesrdnom angažmanu Roberta Jankovicsa, saborskog zastupnika mađarske nacionalne manjine.

Potpisivanje današnjeg Ugovora značajno je za stanovništvo Brekinske, ali isto tako i za širu okolicu. U ovom slučaju nositelj je Društvo Mađara Lipik što samo potvrđuje kako se potiče rad nacionalnih manjina, što je vrlo bitno. U planu je i uređenje okoliša te još nekih dodatnih sadržaja u Brekinskoj koji će u konačnici rezultirati i turističkom ponudom, za šire područje. Svjesni smo da su društveni domovi središte društvenog života svakog naselja i mogu reći kako je ovo samo početak faze obnove društvenih domova u svim našim naseljima za koje postoji projektna dokumentacija kako bi podigli kvalitetu života koju oni nude za sve naše građane. Očekujemo da će u sljedećem razdoblju svi društveni domovi na području Grada Lipika biti kroz razne mjere i izvore financiranja, naravno i uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, obnovljeni“ izjavio je gradonačelnik Kasana nakon današnjeg potpisivanja Ugovora u Zagrebu.

24.05.2018. 7267 pregleda