Novi Compas portal

 

udruge u Lipiku - kontakt informacije
Djeca Lipika
Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika

 

Prijava komunalnog nereda
 
Gradovi prijatelji

Coucy Le Chateau (FRA)

Coucy Le Chateau je francuski gradić sa oko 1500 stanovnika koji se nalazi na sjeveru Francuske, 120 kilometara sjeveroistočno od Pariza. Grad se nalazi unutar srednjovjekovnih zidina, a najviše je poznat po ostatcima srednjovjekovnog francuskog dvorca „Chateau de Coucy“ građenog u 13 stoljeću.  Dvorac je u 19. stoljeću renoviran da bi ga dobrim djelom njemačka vojska 1917. godine razorila sa 28 tona eksploziva. Gradonačelnik Jean Claude Dumont je više od 40 godina prijatelj Hrvatske, a za vrijeme Domovinskog rata svoju ljubav prema Hrvatskoj iskazuje organizacijom i slanjem humanitarne pomoći za što kasnije prima visoka odlikovanja. Lipik i Coucy Le Chateau surađuju najviše u razmjeni kulturnog i sportskog sadržaja, gdje putem redovitih gostovanja raznih udruga i organizacija Lipik i Coucy Le Chateau razmjenjuju kulturno bogatstvo i nasljeđe.

Povelju o prijateljstvu ova dva grada potpisali su 19. listopada 2008. u Francuskoj gradonačelnici Jean Claude Dumont i Antun Haramija.
Internet: www.coucy.com

Općina Mljet (HR)

Općina Mljet, na čijem se području nalazi i Nacionalni park Mljet, dio je Dubrovačko-neretvanske županije.  Najstariji pisani povijesni izvori u kojima se spominje Mljet vezani su za grčke autore i potječu iz IV. stoljeća prije Krista što govori da su još grčki pomorci poznavali otok, dok su pronađeni kulturno povijesni ostaci još od vremena Ilira koji su otok naselili tijekom 2. tisućljeća prije Krista. Nacionalni park «Mljet» je osnovan 11. XI 1960. godine kao najstariji Nacionalni park na otocima i zauzima površinu od 5.375 hektara. Turizam je na Mljetu jedna od najvažnijih gospodarskih grana.   

Sporazum o bratimljenju Grada Lipika i Općine Mljet potpisan je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Lipik, 04. listopada 2004. godine, u okviru programa obilježavanja Dana Lipika.
Internet: www.mljet.hr | www.np-mljet.hr

Neustadt an der Aisch (D)

Neustadt an der Aisch (Neustadt/A.) nalazi se u središnjem dijelu Njemačke, u sjevernom djelu pokrajine Bavarske zapadno od Nürnberga. Gradić prema popisu iz 2005. broji oko 12 tisuća stanovnika, a prvi put se spominje još krajem 13. stoljeća pod imenom "Nivenstadt“.  
Krajem 12. stoljeća Neustadt/A. je postao dio posjeda dinastije Hohenzollerna koja ga je, zahvaljujući povoljnom geografskom položaju usred jedne od glavnih trgovačkih ruta, uzdigla u ekonomsko, političko i kulturno središte regije. Također, poznat je bio kao snažna utvrda koncem 15. stoljeća kojom su upravljali i vladali brojni veleposjednici. Od 1791. do 1806. grad pripada teritoriju Pruske, a u sastavu tadašnje Kraljevine Bavarske je od 1810.  U Neustadt/A. veliku važnost pridaju kulturi, uređenju grada i turizmu.

Sporazum o bratimljenju Lipika i Neustadt an der Aisch verificiralo je Gradsko vijeće Lipika krajem rujna 1998. godine.
Internet: www.neustadt-aisch.de

Abano Terme (ITA)

Abano Terme je gradić smješten u sjevernom dijelu Italije, blizu Padove. Prema popisu iz 2001. broji 19 062 stanovnika i jedna od osobitosti ovog mjesta, koja ga dodatno povezuje s Lipikom, je upravo lječilišni turizam. Blatne kupelji i izvori tople vode od 80 stupnjeva Celzijusa glavno su obilježje i izvor ekonomskih prihoda Abano Termi. Kupke su poznate bile još u Rimsko doba, pod nazivom "Aquae Patavinae", a dobar dio povijesti od 1405. do 1797. godine Abano Terme bile su pod Venecijanskom republikom.  

Sporazum o prijateljstvu Lipika i Abano Terme donešen je u veljači 1998. godine.
Internet: www.abanoterme.net

Igal (HUN)

Igal je gradić koji se nalazi uz vanjsku granicu županije Šomođ u Mađarskoj. Naselje je smješteno na oko 24 km od Kapošvara i od Balatona svega 40 km. Zbog svojih ulica, povijesnih spomenika, gostoljubivih stanovnika i poznatog ljekovitog kupališta postao je vrlo popularna destinacija kod turista koji žude za zdravljem i odmorom. Šomođski brežuljci upravo kod Igala dosežu najveću visinu od 305 metara, kod brijega zvanog "Kánya domb", s kojeg se za vedra vremena pruža prekrasan vidik u pravcu sjevera sve do Balatona, a na jugu do brda Mecsek i Zengő. 

Igal ima termomineralne izvore, a zahvaljući njima razvio se je turizam te toplice i kupalište koje popularno kod turista koji traže odmor i liječenje na ljekovitim izvorima. U dolini okružen je brežuljcima i udaljen od raznih prometnih puteva i proizvodnih pogona. Posjetitelji Igala u okolici imaju mogućnosti za razne ture, bilo pješice, biciklom, jašući na konju ili nordijskim hodanjem.

Grad Lipik i Igal 16. srpnja 2011. godine sklopili su sporazum o bratimljenju, a ovaj ugovor o suradnji potpisali su gradonačelnici dr. László Varjú i Antun Haramija s ciljem poboljšavanja odnosa između dvije zemlje te upoznavanja društvenog, gospodarskog i kulturnog života dvaju gradova.

Internet: www.igal.hu

Čakovec (HR)

Čakovec je grad u sjevernoj Hrvatskoj i sjedište Međimurske županije, regije koja se nalazi između rijeka Mure i Drave. Čakovec je upravno , gospodarsko i kulturno središte Međimurske županije.

Ima oko 17.000 stanovnika, a otprilike još jednom toliko živi ih u okolnim naseljima (Ivanovec, Krištanovec, Kuršanec, Mačkovec, Mihovljan, Novo Selo na Dravi, Novo Selo Rok, Savska Ves, Slemenice, Šandorovec, Štefanec, Totovec, Žiškovec) koja također potpadaju pod gradsku upravu. Bogatu povijest Čakovca i Međimurja od zaborava čuva Muzej smješten u Starom gradu Zrinskih.
U neposrednoj blizini su i druge ustanove značajne za kulturni život grada: Knjižnica i Centar za kulturu u kojem se održavaju filmske, glazbene i kazališne predstave, te likovne izložbe. Nadaleko poznat po europskom duhu i gostoljubivosti, Čakovec se ponosi svojom šarolikom trgovačkom, ugostiteljskom i sportsko-rekreativnom ponudom. Danas je Čakovec vjerojatno najpoznatiji po svojoj tekstilnoj industriji, ali je za njegovu prepoznatljivost podjednako značajno graditeljstvo, grafička i tiskarska djelatnost, metaloprerađivačka proizvodnja i strojogradnja, te prehrambena industrija. Kako u industriji tako i u manjem poduzetništvu, sve veći značaj dobiva prerada plastičnih masa, informatika i niz drugih djelatnosti koje se razvijaju u skladu sa zahtjevima suvremenog tržišta.

Gradovi Lipik i Čakovec 2. prosinca 2017. godine sklopili su sporazum o prijateljstvu, a povelju o prijateljstvu i suradnji potpisali su gradonačelnici Stjepan Kovač i Vinko Kasana s ciljem uspostavljanja tješnjih kontakata i provedbe zajedničkih projekata.

Internet: http://www.cakovec.hr

Varaždin (HR)

Varaždin je grad u sjeverozapadnoj Hrvatskoj smješten uz obalu rijeke Drave i središte je Varaždinske županije. Nalazi se na vrlo važnom zemljopisnom području te se s pravom naziva "sjeverozapadnim vratima Hrvatske". Tu se nalazi još uvijek nedovoljno iskorišten "hrvatski koridor" Budimpešta - Zagreb - Rijeka, s prometnicama koje se odvajaju od istočnog alpskog puta i priključuju se na važnu europsku transverzalu.

Prema posljednjem popisu stanovnika iz 2011. godine, grad Varaždin s gradskim naseljima broji 46.946 stanovnika. Uže područje grada naseljava 38.839 stanovnika.

Industrijsko je središte i treći grad po BDP-u (6.300 eura) po glavi stanovnika u Hrvatskoj, ispred njega su Rovinj (17.190 eura) i Zagreb (11.240 eura). Najrazvijenije grane industrije su prehrana (Vindija, Koka), građevinarstvo (Cesta (u stečaju), Zagorje-tehnobeton, Hidroing), tekstil (Varteks, VIS), metaloprerađivačka (MIV) i drvoprerađivačka (Mundus).

Uz Zagreb, Varaždin je najznačajnije kulturno središte sjeverozapadne Hrvatske, a posebnim ga čini njegova izuzetna spomenička i umjetnička baština s očuvanom i raskošnom baroknom arhitektonskom cjelinom povijesne jezgre.

Na inicijativu pripadnika 104. brigade ZNG-a,  8. prosinca 2018. godine je potpisana Povelja o prijateljstvu Grada Varaždina i Grada Lipika. Povelju su potpisali Zlatan Avar, zamjenik gradonačelnika Varaždina i Vinko Kasana gradonačelnik Lipika, a njome su trajno uspostavljeni prijateljski odnosi između ova dva grada.

Internet: www.varazdin.hr