Novi Compas portal

 

udruge u Lipiku - kontakt informacije
Djeca Lipika
Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika

 

Prijava komunalnog nereda
 
Državna ergela Lipik

DRŽAVNA ERGELA LIPIK danas predstavlja živi spomenik Domovinskog rata, povijesti i tradicije uzgoja konja, a ujedno je i dom šezdeset predivnih lipicanaca. Ergela svojom turističkom ponudom objedinjava kulturno-povijesni, ruralni i tradicijski doživljaj zapadne Slavonije, a pri tome ujedno pruža svim posjetiteljima cjelokupni užitak druženja s konjima, vožnje fijakerom kroz prekrasan grad Lipik te rekreativno jahanje predivnom i očuvanom prirodom ovoga kraja.Ergela je otvorena svaki dan kako bi svojim posjetiteljima uvijek pružila nezaboravan doživljaj. 

Ergelu u Lipiku osnovao je 1843. godine grof Izidor pl. Janković izgradivši štale za konje. Od tog trena počinje priča koja povezuje konje i Lipik. Status državne ergele dobiva 1938. godine kada se Kraljevska državna ergela Stančić seli u Lipik.

Početkom Domovinskoga rata i agresije na Hrvatsku ergela je sustavno uništavana, staja je spaljena, a dio konja je poubijan. Ostatak konja je u studenom 1991. godine otuđen te preko Bosne i Hercegovine prevezen u Republiku Srbiju. Nakon mnogobrojnih pregovora 13. listopada 2007. godine, konji koji su preživjeli  ovo stradanje napokon se vraćaju u matične staje u Lipiku.

Državna ergela Lipik

Adresa:
UPRAVA - Baranjska 18, 34551 Lipik
ERGELA – Ulica Ergele b.b., 34551 Lipik
Tel:  +385 (0)34 421 880
Fax: +385 (0)34 421 844
E-mail:  ergela@ergela-lipik.org
Web: www.ergela-lipik.org

Upravitelj ergele: Damir Jakšić, mag.ing.agr.   e-mail: djaksic@dedl.hr 

Administrativni poslovi i turizam – Sanja Skender

- organizacija posjeta i rezervacije: turizam@ergela-lipik.org